Charring depth and the parameter d0

När man kontrollerar brandlastfallet för KL-trä går det att låta programmet välja det automatiska värdet för d0, som då väljs till 7 mm. Tittar man på rekommenderat värde i KL-trähandboken ska däremot värdet vara enligt en tabell, där det kan bli till exempel 12 mm för en 200 mm tjock femskiktsskiva.

Bör man räkna fram den parametern manuellt, eller är värdet från FEM-Design okej att använda?

I Eurokod 5 del 1-2 kapitel 4.2.2 anges d0 kort och gott till 7 mm för beräkning av def.

En bild som visar text

Automatiskt genererad beskrivning

Utdrag ur EN 1995-1-2 4.2.2

KL-trähandboken omnämner andra handböcker som underlag för branddimensionering, vilket kan förklara att dom rekommenderar ett annat värde.

Metoder för att beräkna brandmotstånd hos KL-trä finns inte med i nuvarande version av SS-EN 1995-1-2, men kommer att ingå i nästa version och baseras på bland annat den europeiska handboken Fire Safety in Timber Buildings och på den nordiska handboken Brandsäkra trähus, version 3, se avsnitt 7.2, sidan 138.

I FEM-Design finns därför möjligheten att definiera parametern d0 manuellt. Det är som vanligt upp till ansvarig konstruktör att bestämma vilken indata som ska användas, men generellt tar Eurokoden begränsad hänsyn till KL-trä, så att använda sig av KL-specifika rekommendationer ifrån andra betrodda organisationer kan mycket väl vara något att överväga.